/ Община Бургас
До 10 дни ще завърши изпълнението на трети етап от проекта за корекция на река Отманлийска.

Община Бургас

Става въпрос за укрепване на последен участък с дължина около 1 километър, разположен в близост до хижа "Странджа", съобщиха от Община Бургас.

Прилагането на инженерните решения за корекция на коритото е продиктувано от преливането на реката при силните валежи през есента на 2014 година, нанесли големи щети в близкото рибарско селище.

Укрепват река Отманлийска, гарантират сигурност за десетилетия напред

А наскоро Община Бургас изгради в непосредствена близост до него нов етнографски комплекс и нова защитена рибарска лодкостоянка. Затова бе нужно корекцията на реката да бъде изпълнена в цялост и така районът да бъде трайно предпазен от бъдещи природни бедствия за десетилетия напред.

Община Бургас

През 2015-2019 г. бяха извършени основните дейности по проекта. Устието на реката при вливането й в морето, е разширено. За по-лесното оттичане на водата е разширено и коритото в целия участък от устието до хижа „Странджа“.

Стените в зоната са изградени от скална маса и скални блокове. След прага на заустването е извършено укрепване, за да се избегне разлив при висока вълна. В коритото са монтирани специални съоръжения от стоманобетонови елементи, които да намаляват силата и енергията на водата при силно повишаване на нейното ниво.

Община Бургас

По протежението на Отманлийска са изградени стени или защитни съоръжения от габиони. Те ще спират евентуални разливи при прииждане на водите и ще предпазват брега от ерозия.

„Доволен съм, че приключваме цялостното изпълнение на този проект, чиято цел е да защити и рибарското селище, и новия културно-етнографски комплекс „Ченгене скеле“, които се намират от двете страни на устието на река Отманлийска“, каза кметът Димитър Николов.