Представят разликите между новия и стар фонд за рибарството
Представят разликите между новия и стар фонд за рибарството / netinfo

Дискусия относно новия Европейски фонд за морско дело и рибарство ще се проведе в Бургас утре. Събитието е по инициатива на европейския депутат Илияна Йотова.

Настоящият програмен период вече е към своя край и от 1 януари следващата година ЕС и държавите членки започват да усвояват новите фондове, които ще бъдат в сила до 2020 г. Това означава, че бизнесът у нас, българските рибари, нашите общини и научно-изеледователски институти в областта на рибарството ще имат възможност да усвояват европейски средства по нови правила, преговорите по които се очаква да приключат скоро. Европейският парламент и неговата парламентарна комисия по рибно стопанство също казаха своята дума за какво по-конкретно трябва да се изразходват предвидените 6,5 милиарда - общата сума, на която възлиза целият Европейски фонд за морско дело и рибарство.

На срещата в Бургас ще бъде ресорният заместник-министьр на земеделието и храните Валентина Маринова. Специално участие ще вземе и Гуидо Милана, който най-тясно се занимаваше с изработването на позицията на Европейския парламент и който още следи преговорите по Фонда между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. Милана ще говори пред гостите за приоритетните дейности, за които ЕС ще осигурява средства.