Рикардо Тоскани
Рикардо Тоскани / BurgasCity
Общинският съвет на Бургас да удостои посмъртно Рикардо Тоскани със званието “Почетен гражданин на Бургас“. Това предлагат в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев, Димитър Людиев, Костантин Луков, Веселин Пренеров и Tошко Иванов.
Италианецът Рикардо Тоскани е един от хората, оставили завинаги своя следа в историята на Бургас, чийто отпечатък и днес ярко се вижда в облика на града ни.
Вносителите на предложението отбелязват, че тази година се навършват 90 години от неговата смърт, вследствие на туберкулоза.
През 1885 г. след вероломното нахлуване на сръбските войски в България, младият Тоскани оглавява италианското Дружество за взаимопомощ (Mutuo Soccorso) и заедно с още 70 италианци отиват доброволци на фронта срещу Сърбия, за да защитават Съединението на Родината ни. За участието им в победния марш на българската войска, те са отличени със специален медал от италианския крал. След войната, той пристига в Бургас, където през 1895 г. Бургаският градски съвет му дава право да ръководи строителството на частни постройки.
Рикардо Тоскани е флагман на модернизацията на града, като изгражда някои от най-емблематичните му сгради. Той участва и в проектирането и строителството на катедралата “Св. Св. Кирил и Методий”. Негово дело са проектите на редица красиви сгради в Бургас – хотел “Империал”, “Модерен театър”, къщите на Йови Водени чаров, двете къщи на Йоанидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев, пансиона на девическото училище „Свети Йосиф“ в комплекс с католическия параклис „Свети Йосиф“, сградата на музея „Петя Дубарова“ и др.
„До голяма степен промяната в архитектурния облик на централната част на Бургас е заслуга на Тоскани. Въпреки това той не е почетен по никакъв начин до този момент, за разлика от много други, с нищо не заслужили тази чест“, пишат вносителите на докладната записка. Те са категорични, че едно подобно дело не бива да тъне в забрава, още повече че става и дума за чужденец, участвал като доброволец в българската армия.
Предложението е подкрепено със становище от Дружеството на бургаските художници. Подписката, от Инициативния граждански комитет, е подкрепена от двойно повече бургазлии от изискванията на  действащата наредба.