/ dariknews.bg
Още 50 000 лв. за стопаните, отпускат средствата по опростена процедура
Животновъдите от Камено и Бургас, чиято стока се удави в наводнението на 25 октомври, ще получат помощи по Европейските регламенти най-късно до Коледа.

Това заяви заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров, който днес посети Камено и откри приемна за заявления за предоставяне на парите. Пострадалите са общо 71 души. 

Държавната помощ се предоставя на физически лица и на еднолични търговци и юридически лица, включени в Регистър, изготвен от Областна дирекция „Земеделие“.

Важно за пострадалите от наводненията в Камено

Животновъдите ще получат сумите най-късно до 20 декември. Субсидията за наводнен кошер е 191 лева, за удавена кокошка – 7 лева, за теле – 240 лева, а за овца 176 лева. 
 
Обезщетението за тях ще бъде по пазарни цени, каза Димитров.

Зам.-министърът подчерта, че реакцията на държавните институции в конкретната ситуация е била изключително бърза, а сега редът за кандидатстване за помощите ще бъде максимално опростен.

„Обикновено, подобни процедури траят от 3 до 6 месеца. Този път успяхме в рамките на един месец  да реагираме, да одобрим протоколите и да задействаме всички ресурси. Целта е преди Коледа всеки от пострадалите да си вземе парите“, заяви Димитров.  
 

Цветан Димитров
netinfo


„В момента, благодарение на добрата връзка между общинските власти , Областна служба „Земеделие“ и ресорното министерство, всичко се случи много бързо. Още понеделник – вторник парите ще са в сметките на хората“, каза кметът на Камено Жельо Вардунски.
 

"Парите ще бъдат преведени по сметките на хората още в понеделник-вторник", каза кметът на Камено Жельо Вардунски.
netinfo


В пототопа само в Камено загинаха близо 1600 животни - кокошки, крави, коне, кози...

“Ни една пчеличка не оцеля, стихията ги отнесе направо с кошера... Имахме кокошки, юрдеци, две кученца... животинчетата до едно се удавиха. Елате да видите, какво остана от стопанските ни сгради.

Със земята бяха сривати. Сега разчистваме колкото да спасим някой материал. Всичко друго е заминало.... Вкъщи е много жестоко. Къртим до стени. 2,40 метра вода имахме в стаите... Крушките даже се напълниха с вода. Ток не можем да си пуснем. Ужас е... Каквото и дадат, помощ е за нас и благодарим“, сподели Радка Иванова от Полски извор.