Пороите унищожиха улици и потопиха къщи
Пороите унищожиха улици и потопиха къщи / Пресцентър

Няколко десетки са пострадалите къщи в созополското село Росен. Тежко пострада от поройните дъждове и община Средец. Количеството на излелите се валежи в Бургаска област е около 200 литра на квадратен метър.

Голяма част от къщите в Росен са под вода. Отнесени са огради, има съборени постройки, стихията е измъкнала парапета на моста над река Росенска. Настилките са тотално унищожени. В момента там се работи по отводняването на домовете.

Добрата новина е, че в Средец вече не вали. Утре предстои цялостна оценка на щетите, а те са огромни, коментира за Дарик кметът  Иван Жабов. Разбити и невъзможни за употреба са улици, тротоари, а пътят от ОДЗ „Бърборино” нагоре е тотално сринат.

В Драчево три улици вече на практика не съществуват. Там пътищата са били под поне 50 сантиметра водна маса, уточни кметът. Двата моста до селото са напълно разбити и изтърбушени. Жертви и пострадали от поройните дъждове в община Средец няма.

По пътя Бургас-Средец е забранено движението на камиони, тежащи над 5 тона. На юг от Бургас по ниските места около Аркутино все още има вода, която не се е оттекла, там трябва да се шофира с особено внимание. Река Велека е преляла точно на железния мост преди Синеморец.

Пътят Ахтопол-Синеморец е затворен и ще остане така поне до утре сутринта, съобщиха дежурните от Областно пътно управление. Бедственото положение в Бургас още не е отменено, има десетки сигнали за паднали дървета и ниски места, които са под вода.