Помогни да опазим птиците и природата на България!
Помогни да опазим птиците и природата на България! / bspb.org

Традиционно на втори февруари се отбелязва световният ден на влажните зони.  Той се чества официално от 1997 г., а през 1971 г., в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони или така наречената Рамсарска конвенция. Членове на конвенцията са 154 страни в света като всяка от тях предлага влажни зони в рамките на своята територия, които да бъдат включени в Списък на влажните зони с международно значение. България е осмата страна, присъединила се към конвенцията, първоначално с четири влажни зони - резерватите Сребърна, Атанасовското езеро, блатото Аркутино и езерото Дуранкулак.

В края на 2002 г. Рамсарските обекти у нас са удвоени, прибавени са Шабла, остров Ибиша, Пода, Поморийски влажни зони, езерото Вая и Комплекс Беленски острови. Сега страната ни има 10 влажни зони, с международно значение, с обща площ 20306 хa. Влажните зони са сред най-продуктивните екосистеми на Земята. Те изпълняват основни екологични функции, като регулатори на водните режими и като местообитания на растителни и животински видове.

 

Мотото на Световния ден на влажните зони за 2010 г. е "Грижа за влажните зони - отговор на климатичните промени", като целта е да се привлече вниманието върху проблема, че доброто състояние на влажните зони е основно условие за човешкото здраве. Темата е особено актуална с оглед на срещата за климатичните промени, която се проведе по-рано тази година в Копенхаген.

 

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) традиционно организира различни мероприятия за отбелязване на празника. Съвместно с РИОСВ Бургас, по случай Световния ден на влажните зони, ще бъдат организирани: ден на отворени врати в Природозащитен център „Пода”, посещение на Директора на РИОСВ Бургас – Бойчо Георгиев местността, наблюдение на птици от Укритието на РИОСВ Бургас до Атанасовско езеро  и няколко дискусии на тема „Бургаските влажни зони” с участници в еко-клубoве в град Бургас и гр.Българово.

 

От Българското дружество за защита на птиците призовават - Помогни да опазим птиците и природата на България! Присъедини се на: www.bspb.org