Поетът, музикант и спортист Огнян Герджиков: Аз не бях политик
Поетът, музикант и спортист Огнян Герджиков: Аз не бях политик / netinfo

Председателят на 39-тото Народно събрание професор Огнян Герджиков ще представи днес в Бургас новата си книга -"Аз не бях политик". В 454 страници Герджиков описва младостта си, преподавателската и политическата си кариера. Томчето е разделено на три - политиката, академичната му кариера и всичко останало. "Аз съм като патицата, която може да плува, но има много по-добри плувци от нея. Може да тича по земята, но има много по-добри бегачи от нея. Може да лети, но има много по-добри летци от нея. От всичко по малко мога, но нищо като хората", с типичното си чувство за хумор се описва професорът. Веднага обаче допълва: "Е, в областта на правото мога повече, но всичко останало са просто хобита."
Юрист, поет, музикант, певец, спортист, политик... Най-малко 20 различни лица има проф. Огнян Герджиков, с толкова много неща се е занимавал през живота си. Или поне толкова свои образи е изброил сам в списък.
Той е бил хамалин на торби цимент нощно време като студент, инструменталист и солист в оркестър, диригент, певец в хор и солист, илюзионист, актьор, спортист - тенис, тенис на маса, лекоатлет, гимнастик, продуцент, поет, писател, преподавател, юрисконсулт, шеф на Народното събрание, депутат...
Затова и в книгата си е много откровен, самоироничен дори. "Разголвам се много", признава и разказва как на млади години много се страхувал да не се разберат недостатъците му. "С годините човек започва да се отваря повече, погледът към живота е по-друг, някак претръпва", споделя днес.
Идеята да напише автобиография се зародила през лятото на 2011 г. Ей така, без повод, просто ми хрумна, защото много обичам мемоарна литература, казва Герджиков. "И реших, че искам да опиша живота си, защото съм се сблъсквал с различни сфери, общо взето, всичко съм правил, с много хора съм се запознавал, прииска ми се да споделя. Живях много месеци с нея, припомних си много забравени истории, всичките ми лица", споделя авторът. Има и истории от кухнята на политиката, които не са известни на широката публика.
А автобиографията му завършва със стихотворението, което написал за своята 60-а годишнина - "Равносметка".