Почитаме Йоан Кръстител
Почитаме Йоан Кръстител / netinfo

Православната църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител. Денят е по-известен като Ивановден.
Йоан Кръстител предрича идването на Божия син на земята. Той живял в пустинята като светец, отказвал дори храна. 
Той е призовавал към покаяние и е кръщавал, чрез символично потапяне във водата - акт, чрез който човек се измива от старото си съществуване и се приготвя за нов живот.
„Началото на благовестието на Исуса Христа, Божият Син, както е писано в книгата на пророк Исая: Ето, Аз изпращам пред лицето Ти вестителя Си, който ще устрои Твоя път. Глас на един, който вика в пустинята: Пригответе пътя за Господа. Прави направете пътеките за Него" (Марк 1:1-3).
Именно Йоан е кръстил във водите на река Йордан Исус Христос, когато небето се е отворило и Светия дух е слязъл като гълъб върху Божия син.
Йоан Кръстител се смята за последния пророк, който призовава за покаяние. „А от дните на Йоана Кръстителя до сега небесното царство насила се взема, и които се насилят, го грабват. Защото всичките пророци и законът пророкуваха до Йоан", казва Христос в Матей 11:12-13.
На днешния ден празнуват всички, носещи името Иван, Йоан, Калоян, Иво, Ивайло и Йовко. Празнуват още Ваня, Ваньо, Йовка, Ивайла, Ивона, Жан, Жанa и Яна.