ОУ Братя Миладинови се присъедини към милион деца по света срещу насилието
ОУ Братя Миладинови се присъедини към милион деца по света срещу насилието / netinfo

Десетки деца, родители и учители от ОУ "Братя Миладинови" в Бургас облякоха розовите фланелки и символично се обявиха срещу насилието в училище. По този начин те се присъединиха към над 1 милион деца от 25 страни по света.

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Той е познат също и като „Ден на розовата фланелка". На този ден учeниците носят дрехи в розов цвят, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

За да засилят още повече въздействието на своето послание малки и големи танцуваха с розовите си дрехи през голямото междучасие във фоайето на училището, а тези, които не успяха получиха розова панделка или значка с призив срещу тормоза.

Всичко започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици. При откриването на учебната година през 2007г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, защото е дошъл на училище облечен с розова блуза, докарвайки го до плач. На следващия ден двама негови приятели решили да купят и разпространят сред учениците 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна и в други училища. През 2008г. последната сряда на месец февруари е обявена за ден срещу тормоза в училище. От тогава много ученици честват този ден идвайки в училище с розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук" и „Ден на розовата фланелка". Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят.