Отпада акцизът на горива за рибарите?
Отпада акцизът на горива за рибарите? / netinfo
Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов ще иска от правителството акцизът на горивата да отпадне за рибарите и хората, които се занимават с водно спасяване. Той се срещна в Бургас представители на риболовния бранш.

„Акцизът за рибарите трябва да отпадне напълно и аз ще настоявам за това”, заяви министърът и уточни, че засега това е все още само идея. Той даде пример с Франция, където за рибарите няма акциз на горивата, а в Гърция държавата дотира риболовците с гориво. Новият изпълнителен директор на Агенцията по риболов и аквакултури Пламен Камбуров съобщи, че в момента 70% от цената на рибата се калкулира от горивата.

Министър Валери Цветанов каза, че в момента се полагат големи усилия мониторинга от Европейския съюз в сферата на земеделието и риболовството, на 12 юни, да премине с положителен знак и всички механизми за усвояването на парите да бъдат максимално опростени.

България ще иска от Евросъюза квотите на улов на калкан за България да бъде увеличен от 50 на 100 или 150 тона, а ако остане същия съотношението на улова да бъде 70% за България и 30% за Румъния. Валери Цветанов уточни, че пари за риболовния бранш има дори повече, отколкото могат да бъдат усвоени. По този отрасъл от Европа се очакват 108 милиона евро.

Чуйте министър Валери Цветанов в звуковия файл