Откриват паметна плоча на Димитър Аврамов
Откриват паметна плоча на Димитър Аврамов / netinfo

От 18:00 ч. по инициатива на дружество „Български писател"- Бургас и със съдействието на Регионална библиотека „П. К. Яворов" и Дружество на художниците - Бургас ще бъде открита паметна плоча на Димитър Аврамов. Мястото е ул. "Морска" №28, където се е намирала родната му къща.
Димитър Аврамове роден е на 6 септември 1929 година в гр. Бургас. Завършва философия в СУ "Св. Климент Охридски". Животът му е обвързан с научната дейност, като през 1978 година става старши научен сътрудник I степен в Института по изкуствознание и в Института по литература на БАН. Междувременно е редактор в списание "Философска мисъл" (1955-1960) и заместник главен редактор на списание "Проблеми на изкуството" (1968-1980). Чете лекции по история на новата българска култура в специалност Културология на Софийския университет.
Сред по-известните му трудове са книгите "Естетика на модерното изкуство", "Шарл Бодлер" (монография), "Майстора и неговото време" и "Диалог между две изкуства" (сборник от 10 студии). С президентски указ от 7. януари 2000 г. Димитър Аврамов е удостоен с орден "Стара планина" първа степен. Почива на 1. май 2008 година. Неговите книги могат да бъдат намерени във фонда на Регионална библиотека "П. К. Яворов".