/ ThinkStock/Getty Images
Митнически служители откриха недекларирана валута с обща равностойност 137 930 лева в дрехи и багаж на четирима пътници, при отделни митнически проверки на митническия пункт "Малко Търново". Това съобщиха от Регионалната митническа дирекция в Бургас.

При митническа проверка в автобус, пътуващ от България за Турция служителите са открили недекларирани 22 000 евро и 5 000 канадски долара, пренасяни от канадска гражданка. Други недекларирани 25 000 евро е пренасял в джобове на дрехите си нейният спътник в автобуса, също канадски гражданин. Двамата нарушители са обявили преди проверката, че нямат валута, валутни ценности или стоки за деклариране. Срещу тях са съставени актове за нарушение на Валутния закон.

При друга митническа проверка на влизащ в страната от Турция лек автомобил с българска регистрация, митническите служители са открили в дрехите и в личен багаж на двама пътници, български граждани, недекларирани турски лири, чешки крони, полски злоти и румънски леи с обща равностойност 20 309 евро, след като и двамата са обявили, че пренасят малки суми парични средства, които не подлежат на деклариране. Срещу двамата български граждани също са съставени актове по Валутния закон.

Само през последните десет дни, на граничните митнически пунктове с Турция - "Малко Търново" и "Лесово" е открита при митнически проверки на пътници недекларирана валута за над 250 000 лева, информираха от митницата в Бургас.