/ iStock/Getty Images
Комплексният онкологичен център в Бургас закупи със средства от дарение нова апаратура - флексъбилен видеобронхоскоп, която ще помогне да се подобри лечението и диагностиката на пациенти не само с онкозаболявания, но и с COVID-19, съобщиха от болницата.

С видеобронхоскопът ще се извършват бронхоскопии на пациенти със съмнения за рак на белия дроб, на хора с пневмонии, включително и при ковид инфекции.

Така ще се поставя не само диагноза, но ще се осъществява и терапевтично поведение в зависимост от хистологичното изследване на материала, който ще се взема от белия дроб. След този процес ще се извършва лечение, обясниха от болницата.

Със същата сума от дарението са закупени и модерен електронож, с който ще се извършват всички оперативни моно- и биполярни процедури. Електроножът се използва най-вече за рязане на тъкани без кръвотечение. Той може да се ползва при 1800 различни техники за операции в хирургията.

Закупени са и редица инструменти за гръдната хирургия, тъй като от тази година Комплексният онкологичен център започва да развива и това направление в медицината.
БТА