В момента картата струва 19 лв.- за навършилите 70 години и 23 лв. – за 65-годишните, но тя е за точно 50 пътувания.
В момента картата струва 19 лв.- за навършилите 70 години и 23 лв. – за 65-годишните, но тя е за точно 50 пътувания. / Снимка: Дарик-Бургас, архив
Без лимит за броя на пътуванията в градския транспорт в Бургас за възрастните хора, закупили електронна карта- Това предлага в писмо до председателя на общинския съвет омбудсманът Тодор Стамболиев.

В момента картата струва 19 лева-за навършилите 70 години и 23 лева – за 65-годишните. Тя обаче е за точно 50 пътувания.

„Пенсионерите не следва да бъдат ограничавани в  броя пътуванията за месец. Мисля, че това е справедливо решение за най-ощетената част от нашите съграждани-пенсионерите”, подчертава обществения посредник и допълва: „Поставянето на ограничение в броя на пътуванията е обида и дискриминация спрямо пенсионерите”. Стамболиев е приложил и писмо, адресирано до него от възрастна жена, която заявява: „Аз съм човек и искам да ходя на разходка, на концерт, на театър, да се виждам с приятели…Не толкова цената, а ограниченият брой пътувания е обида за нас“.

Омбудсманът посочва и примери от други водещи градове в страната, където вече има подобна практика. Във Варна за 2 лв. на месец пенсионерите  пътуват по 1 линия, като единственото условие е да закупят карта за 3 месеца. И няма ограничения в броя на пътуванията. В Пловдив за 16 лв. на месец възрастните хора се движат неограничено по всички линии.

„Поздравявам намерението на Община Бургас да поеме част от увеличението на цените на билетите за определена категория лица-пенсионери, студенти, хора с определена група на инвалидност и др. За тези категории лица, очевидно в затруднено материално положение и със сериозни здравословни проблеми може да бъде направен и още един компромис, без това да доведе до финансови загуби за общинския превозвач „Бургасбус”, посочва Тодор Стамболиев.

Той се обръща с молба до общинските власти да разгледат предложението и да се подложи на гласуване още на следващата сесия на местния парламент на 30 януари т.г. „Ако времето за реакция е малко, моля да имате предвид предложението ми за последващо изменение в ценовите тарифи на градския превозвач”, казва той.