Общината с указания за употреба на водата в детските заведения
Общината с указания за употреба на водата в детските заведения / netinfo

Указания за спазване на изискванията от Наредбата за бутилираните минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели, са били дадени на директорите на детски заведения Бургас, съобщават от общината.

Според наредбата, няма минерална вода, която е подходяща за ежедневна употреба от децата. Тя трябва постоянно да се редува с изворна или трапезна. Ако бъде използвана такава, то тя трябва да е със съдържание на флуор, ненадвишаващо 1.5 mg/l. Препоръката трябва да се спазва и от всички родители на деца във възрастта до 7 години, които купуват и консумират минерална вода в домовете си.

В детските заведения не трябва да се приемат води без сертификат за годност от производителя. Те трябва да бъдат надлежно етикетирани и маркирани, съгласно чл.22 от Наредбата, при използване на апарат за разлив на води, същият трябва периодично да бъде почистван и дезинфектиран от доставчика. Дистрибуторът трябва да е регистриран по чл.12 от Закона за храните, в това число и транспортът, с който се извършва снабдяването.