/ Веселин Максимов
Нов проект в помощ на възрастните хора и тези с увреждания започва Община Бургас.

295 тона продукти са разпределени по Оперативната програма за храни

Неговото начало е 10 септември, но оттам искат да се чуе за него още сега, за да могат бъдещите ползватели да се запознаят с идеята и да кандидатстват за нея. Тя е насочена към общо 241 нуждаещи се. Визират се над 65-годишни, болни, самотни и с увреждания, които не могат да се обслужват сами.

Предстои да бъде купен бус за нуждите на бъдещия екип, съставен от 10 медицински сестри, 2 рехабилитатори, 15 домашни санитари, социален работник, психолог, шофьор и диспечер.

Това ще бъде най-обща комплексна медико-социална услуга, обяви кметът Димитър Николов. Уточнението е, че посещенията по домовете на записалите се за нея ще траят най-много до два часа.

п

През това време ще бъде направено всичко, от които има нужда пациентът - сготвяне на храна, почистване, измиване, изпиране или други обикновени домашни дейности, в които той е затруднен, поради моментното си положение. Ако сте в нужда, намерете начин да сигнализирате в Общинска администрация. Оттам в момента изготвят стандартен формуляр по въпроса.

Ще бъде нужен само вашия подпис под него, за да влезете в програмата. Тя е на обща стойност 568 007 лева. От тях 482 806 са европейско и 85 201 лева национално съфинансиране. Краят на проекта е заплануван за 10 декември 2020 година.