Снимка: Дарик радио
Снимка: Дарик радио
Във връзка с предстоящите избори на кмет на община и общински съветници, община Ямбол напомня, че на 12 октомври (събота) изтича срокът за вписване на избирател в избирателен списък по настоящ адрес. Същият ден е и крайната дата за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места на територията на Република България, може при заявено желание от негова страна и в случай, че имат настоящ адрес на територията на община Ямбол към 26 април 2019 г. включително, да бъде вписан в списъка по настоящ адрес в Ямбол. Заявлението се попълва по образец и се подава в сградата на Община Ямбол на ул. „Г. С. Раковски“ №7, етаж 2, стаи 213 и 214, в Дирекция „Регистрация и гражданско състояние“. В последния възможен ден – 12 октомври, заявлението може да бъде подадено най-късно до 16.00 часа. Заявление може да бъде подадено и чрез електронната поща на общината: yambol@yambol.bg , но следва да е подписано с електронен подпис.

Граждани с трайни увреждания могат да се възползват от възможността да гласуват с подвижна избирателна кутия, когато са в невъзможност да упражнят правото си на гласоподаватели на място в изборна секция. Това заявление също се попълва по образец и към него трябва да се приложи копие от решението на ТЕЛК/НЕЛК.

Заявлението може да се подаде по пощата на адрес: Община Ямбол, ул. „Г. С. Раковски“ №7, 8600 гр. Ямбол, по факс - 046662247, чрез електронна поща на адрес: yambol@yambol.bg  или директно в Община Ямбол – стаи 213 и 214, в Дирекция „Регистрация и гражданско състояние“. За да се назначи подвижна секционна избирателна комисия, е необходимо да има подадени не по-малко от 10 заявления от избиратели с трайни увреждания. Имената на избирателя, направил искане за гласуване с подвижна избирателна кутия се заличават от избирателния списък за гласуване по постоянен адрес.

До 19 октомври (събота) е срокът за отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък. Всеки избирател може да направи проверка по ЕГН и/или адрес на  http://grao.bg/elections#query или чрез следните телефони:
- мобилен: изпраща се SMS на единен номер 18429 и за трите мобилни оператора. Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН;
- стационарен: избира се 0800 1 4726 (по-лесно се запомня като 0800 1 GRAO). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна.  
 
Подробна информация за сроковете и образци на заявленията могат да се намерят на сайта на община Ямбол: www.yambol.bg, в специалния банер за предстоящите избори.