/ Снимки: Лалка Димитрова
Адвокат: И 3-годишно дете може да се справи с настройките на GSM. Но може ли то да носи наказателна отговорност?!
Иван душевно, не психично болен...
100036
Иван душевно, не психично болен...
  • Иван душевно, не психично болен...
16-годишният Иван Иванов от Бургас, подсъдим за убийството на 11-годишната Никол Йончева през август миналата година, обжалва присъдата си от осем години затвор. Делото започна в 10.00 часа, при закрити врата в Апелативния съд .

„Признак на висок интелект ли е боравенето с мобилен телефон?! - Така след заседанието пред репортер на Дарик - Бургас, адвокат Стоян Иванов, ангажиран със защитата на Иван, обобщи казуса, поставен на дневен ред- а именно: вменяем ли е Иван и може ли да носи отговорност за действията си.

Нов процес за убийството на Никол

Припомняме, че Никол бе открита мъртва - с прерязано гърло в асансьор на жилищен блок в комплекс „Меден рудник“ на 20 август м.г.  Ден по-късно полицията задържан Иванов за престъплението. Той е завършил основно образование при ресурсен учител, без оценки. Само със становището "завършил осми клас". Преподавателите му са категорични, че „има интелектуално развитие на 10-12 годишен“.

Съдът реши: Осем години затвор за Иван, който уби 11-годишната Никол (СНИМКИ)

Именно неговото ДНК е открито по GSM-а на Никол - и това е възлова улика на държавното обвинение срещу подсъдимия. На първа инстанция - през август т.г. Окръжният съд в Бургас призна Иванов за виновен по повдигнатото обвинение и му наложи ефективна присъда. Магистратите приеха, че напълно е осъзнавал действията си, а в мотивите си дословно посочват, че: Иван не страда от психично заболяване, а се касае за вродено „душевно заболяване“.

„Съдът е приел, че той има висок процент на интелигентност, като се мотивира, че е използвал мобилен телефон. Считам подобно становище за меко казано - повърхностно. Боравенето с мобилен телефон може да го осъществи и 3-годишно дете. И то може да направи настройки на GSM. Но то не е зряла личност.

Къде е високия интелект в случая?! Това е форма на успяване да се справиш с леки, кратки задачки чрез нормално наблюдение. Само че това дете не е зряла личност, която може да носи отговорност“, заяви адвокат Стоян Иванов.

Мълчалив протест преди старта на делото за убийството на Никол

По искане на защитата съдът прие становището на преподавателите на Иван за нивото на интелектуалните му способности. И постанови психиатри да извършат нова експертиза. Тя трябва да установи интелектуалното развитие на Иван, какво точно е заболяването, от което той страда и може ли той все пак да носи отговорност за действията си.

„Дори умствената изостаналост е в списъка на психиатричните заболявания“, каза Стоян Иванов. Следващото заседание по делото е на 28 януари 2019 г.