/ netinfo

Чумата по дребните преживни животни и Африканската чума по свинете са овладяни и под контрол у нас, но България продължава да е със статут на страна, инфектирана с ЧДПЖ, тъй като има неликвидирано огнище в Болярово. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

 

Продължава спорът между фермерите от Болярово и БАБХ


В същото време в Болярово готвят нови протести срещу действията на Агенцията по храните, която опитва да реши проблема с последното заразено стадо - тона на Ана Петрова. Засега обаче до умъртвяване на животните не може да се стигне, тъй като по случая се води дело. Фермата на Петрова беше заличена от търговските регистри. 

Административният съд в Ямбол трябваше да разгледа жалбата на Ана Петрова срещу заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните за заличаване на нейната овцеферма като животновъден обект. Ана и съпругът й са поискали и получили отвод на съдебния състав в Ямбол, защото се съмняват в обективността на съда.

Мерките от страна на ветеринарните власти за превенция и контрол на заболяването, както и рестрикциите на Европейската комисия са облекчени, но надзорът продължава – целта е да се възстанови статутът на страната и да се възобновят търговските отношения, съгласно стандартите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE), допълни той. Това ще се случи най-рано 6 месеца, след ликвидиране на последното огнище.

 

Собственици на умъртвени прасета търсят помощ от Мая Манолова


„Всички южни области в България са под специален надзор. Продължават клиничните прегледи и взимането на проби, но най-важни са самоконтролът и отговорността на стопаните.

Ситуацията за фермерите обаче е облекчена, защото в тези региони вече има свободно движение на животни за клане и свободна реализация на продуктите от тези животни“, коментира д-р Александра Митева, началник отдел „Хуманно отношение към животните“.

В този контекст темата с фермата в Болярово продължава да е актуална заради неликвидираното огнище и отказа на стопаните и техните сподвижници да спазват ветеринарномедицинските правила. „Във фермата в Болярово имаше доказан вирус, а огнището продължава да е активно“, заяви още Дамян Илиев.

Експертите на БАБХ са категорични, че в условията на протести и изказвания на политически лица и неспециалисти, ветеринарните власти са възпрепятствани да наложат необходимите мерки за противодействие на заболяването.

От БАБХ апелираха гражданите да бъдат внимателни при консумация на сурово сушени домашни месни продукти. Това е предпазна мярка и срещу болестта трихинелоза.