На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите
Навършват се 10 години от атентата на летище „Сарафово“.

Разпитват свидетели по делото „Сарафово“, процесът върви към пледоарии

На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите.

Припомняме, че на 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака.

При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души. На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд.

Гешев: Приключва делото за атентата в Сарафово (ВИДЕО)

Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество. Преди това то не успяваше да тръгне на няколко пъти.

Първото заседание по него беше насрочено още през септември 2016 г., а още през юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд.

Материалите по делото бяха 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи.