/ Дарик - архив
В спецсъда се очаква да започне да се гледа по същество делото за атентата на летище „Сарафово”. На разпоредителното заседание през декември съдът му даде ход и насрочи открито заседание за 17 януари. Призовани като свидетели на заседанието днес са само български граждани.

Подсъдими са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина.

Цацаров: Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм

„Делото тръгна, няма проблеми. Всички са редовно призовани, конституирани са като страна, затова че няма пречка делото да не се гледа. Оттук нататък зависи от свидетелите, от доказателствата по делото как ще бъдат представяни, как ще бъдат изслушвани вещите лица и разпитани свидетелите, голяма част от тях са израелски граждани. Има и български граждани, които не са от София и не живеят в София”, отбеляза след разпоредителното заседание адвокат Красимира Михайловска.

Години след атентата на летище Сарафово обвинителният акт вече е в съда

В продължение на повече от година делото „Сарафово” не успяваше да тръгне, тъй като имаше нередовно призовани пострадали. Първото заседание по него беше насрочено още през септември 2016 г., а още на 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Материалите по делото бяха 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи.

ФБР поиска помощ в разследването на атентата в Бургас

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души.
БГНЕС