Удължиха разследването за атентата на летището в Бургас
Удължиха разследването за атентата на летището в Бургас / снимка: Impact Press Group, архив

Разследването на бомбения атентат на летище Бургас отново е удължено. Новият срок за приключването му е 25 август, съобщиха от окръжната прокуратура.

Вчера се навършиха три години от трагедията. Тогава 24-годишният ливанец с френски паспорт Мохамад Хасан Ел Хюсеини се взриви в автобус, пълен с туристи, уби петима израелски граждани и българския шофьор Мустафа Кьосов и сам загина. За организатор бе посочено военното крило на ливанската групировка „Хизбула”.

Три години след атентата на летище Бургас разследването продължава

До момента не са открити съучастниците на камикадзето, които с дистанционно са задействали бомбата - Мелиад Фарах и Хасан Ал-Хадж Хасан. От Ливан са съобщили, че нямат информация за местонахождението им. В Австралия, където единият от участниците в атентата е бил през 2010-2011 г., няма данни той да пребивава в момента там, пише в. „Преса”.

Терористите се издирват из целия свят, включително и чрез Интерпол. Чака се информация от Международните сили за полицейско сътрудничество. „Целият случай е изяснен, няма въпросителни. Остава да се открият съучастниците”, казаха разследващите.

От прокуратурата в Бургас не коментираха възможността обвинения срещу атентаторите да бъдат повдигнати задочно (в тяхно отсъствие).

ФБР поиска помощ в разследването на атентата в Бургас

В понеделник на бургаското летище ще се състои възпоменателна церемония за загиналите израелци. Тя ще е при засилени мерки за сигурност. Панихидата няма да се проведе в деня на терористичния акт. На нея ще присъстват посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз и близки на жертвите.