От атентата на летище Бургас до сега: Светът стана по-несигурно място
От атентата на летище Бургас до сега: Светът стана по-несигурно място / netinfo
От атентата на летище Бургас до сега: Светът стана по-несигурно място
88547
От атентата на летище Бургас до сега: Светът стана по-несигурно място
  • От атентата на летище Бургас до сега: Светът стана по-несигурно място

През последните четири години светът се промени и стана още по-несигурно място. Затова международната общност трябва да направи всичко да предотврати езика на омразата. Това каза по време на възпоменателната церемония на летище Бургас посланикът на Израел Ирит Лилиан. Тя определи света като едно семейство, в което общото е човещината, в което хората са създадени по Божия подобие, а терористите определи като група, която няма нищо с религиозните вярвания и нямат милост и прошка в сърцата си.
Възпоменателната церемония започна с едноминутно мълчание в памет на шестимата загинали при атентата на аерогарата на 18 юли 2012 година. Първата свещ запали зам. кметтъ по финанси в Община Бургас - Красимир Стойчев в памет на българския шофьор на автобуса Мехмед Кисьов. По-късно за загиналите бяла прочетени молитви.
За едно изреалско семейство, което вече четвърта година пристига на тази дата спомените от трагедията и загубата на сина им Маор Харуш са много болезнени. "Много е трудно да живееш всеки ден с тази болка. Тя става още по-силна всеки път, когато пристигнем на бургаското летище. Съчувстваме на близките на загиналите при атентати по света, защото знаем какво преживяват те", казаха семейство Харуш. Според тях българските власти ще въздадат правосъдие, въпреки че то няма да облекчи болката им. "Българският съд трябва да накаже виновниците сурово, както е писано - око за око", каза бащата на убития 26-годишен мъж.
Церемонията се проведе при свръх мерки за сигурност. В нея се включиха близки на петимата загинали израелски туристи, представители на еврейската обност в България и Бургас, министри, народни представители, дипломати и духовници от двете държави.
Преди церемонията консултът на Израел унас - Орлин Мандов информира, че след атентата на 18 юли 2012 година се отчитат все по-голям ръст на израелските туристи.