До година разследването на атентата в Бургас трябва да приключи
До година разследването на атентата в Бургас трябва да приключи / снимка: Dariknews.bg, Бургас

До една година се надяваме да приключи разследването на атентата на летище Бургас. Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов, който присъства на възпоменателната церемония по повод 3-годишнината от бомбения атентат на летище Бургас.

„Важно е какво послание ще излъчим към архитектите на този терористичен акт. Разкриването, документирането на престъплението е въпрос на време и съм оптимист, че в рамките на година нещата ще получат публичност”, каза още той.

Удължиха разследването за атентата на летището в Бургас

На церемонията присъстваха и близките на загиналите израелски туристи.
„Международното разследване отнема повече време. Надявам се всичко да приключи по най-добрия начин и най-после да мога да получа всички вещи на сина ми, защото чакам за тях вече трета година”, сподели бащата на загиналия в кървавия терористичен акт на летището Елиор Прайс.

По време на церемонията обаче той призова властите в България и със следните думи: „Не бъдете заспали, събудете се и вземете мерки срещу теророризма. Това е световен проблем”, каза Прайс.

На церемонията присъстваха още кметът на Община Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, посланикът на Израел в България Н.Пр. Шаул Камиса Раз, чийто мандат скоро приключва.

Цветан Цветанов каза, че няма държава по света, която да не е застрашена от такъв терористичен акт и благодари на службите на България, Европа, САЩ, Канада, Австралия, които са помогнали, за да се стигне до едно обосновано предположение, което беше изказано преди две години.

Близките на загиналия шофьор на взривения автобус - Мустафа Кьосов, не бяха сред присъстващите във възпоменателното събитие.

При терористичния акт на 18 юли 2012 г. загинаха един българин и петима израелски граждани. Шест бяха и запалените свещи пред мемориалния паметник на мястото, където бе взривен автобусът.