НАП разяснява как се администрира патентния данък
НАП разяснява как се администрира патентния данък / netinfo
По инициатива на Националната агенция за приходите и Националното сдружение на общините в Република България, утре в Бургас ще се проведе еднодневна среща, свързана с администрирането на патентния данък от общините. Лектори от НАП-Бургас ще разяснят на общинските администрации методологията на патентния данък и работата със софтуера за неговото обслужване. В срещата ще участват заместник-кметове по финанси от общини от три области – Бургас, Ямбол и Сливен, както и шефове и служители от общинските дирекции за местни данъци и такси.

От Регионалното управление на НАП в Бургас припомнят, че от тази година патентните декларации вече ще се подават в общината, в която се намира обектът, в който се извършва патентна дейност, а не както беше досега в териториалните дирекции на НАП. Когато патентната дейност не се извършва от постоянно място или няма обект, декларациите се подават в общината, където е постоянният адрес на физическото лице, включително на едноличния търговец.

Крайният срок за подаване на декларациите за патентна дейност е 30 април 2008 година, като в този срок трябва да бъдат платени първата и втората вноска от данъка. На предплатилите за цялата година в същия срок се прави 5 % отстъпка. Глобите при неподаване или подаване след срока на данъчна декларация са до 500 лева, а за деклариране на неверни данни или обстоятелства, водещи до намаляване на данъка или освобождаване от него, санкцията е до 1000 лева.