/
/ / МО

На Учебен полигон „Ново село” се проведе тактическо учение „Стоманен щит” през тази година, съобщиха организаторите от щаба на Центъра за подготовка на специалисти. Тема на учението е „Отбрана на танков батальон в главните сили на пехотна бригада без съприкосновение с противника“. Чрез учението  “ Стоманен щит-2019” се оценяват способностите на 61 танков батальон за развръщане и способностите му за изпълнение на задачи в национални или коалиционни операции в съответствие със стандартите на съюзното командване на НАТО по операциите.

Офицер, планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ учението е командирът на Център за подготовка на специалисти полковник Любомир Вачев. Директор на учението е заместник-командирът на ЦПС полковник Данчо Николов. Офицер с първостепенна отговорност е началникът на щаба на ЦПС полковник Пламен Белчев. Началник на група за разбор и анализ е подполковник Тодор Тачев, началник на отделение „Подготовка на формированията” в ЦПС.

В тактическо учение „Стоманен щит-2019” участваха до 350 военнослужещи, 31 танка Т-72, 7 броя верижна бронетанкова техника и 32 броя автомобилна техника. Началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов наблюдаваше учението и осъществяваше контрол на групата за оценяване.