На митинга: „Чуйте писъците на убитите, вижте кръвта им!”
На митинга: „Чуйте писъците на убитите, вижте кръвта им!” / Дияна Бедросян

Сирийски деца пеят заедно с немски туристи. „Чуйте писъците на убитите сирийци", „Сирия кърви", Благодарим на България" - с тези лозунги, песни и танци премина в Бургас митингът на арабската общност, в който се включи арабската общност, българо-арабската бизнес асоциация, граждани и дори група летовници.
Своята съпричастност към народа на Сирия и благодарността си към българското правителство за това, че отзова сирийския посланик изразиха над 150 души от общността в Бургас.
Според организаторът на протестите в морския град митингите ще имат ефект и няма да спрат, докато Башар ал Асад не бъде свален. „Той направи Сирия военна база. Това е най-малкото, което ние можем да направим. Искам да благодаря на българския народ за подкрепата", каза Осама Башир, който е напуснал Латакия по политически причини преди 20 години.
В протеста срещу продължаващите репресии и убийства на цивилни граждани в Дар Аа, Хомс и Хула, където правителствените войски използват авиация и артилерия, за да обстрелват гъстонаселени жилищни квартали взеха участие и деца.
Дори немските туристи запяха с младежите от арабската общонст в Бургас.
„В първия момент си помислихме, че е тържество. Но когато младежите запяха и на немски разбрахме за какво говорят", разказа 70-годишната Адела от туристическата група.
В митинга взеха участие срийски граждани, които са били сред последните успели да преминат границата. Те се страхуват за своите близки, които не са успели да избягат. „Искаме подкрепа от всички хора, защото може и ние да бъдем на тяхно място. От 18 години живея в град Арад, Сирия, сега напуснах прекрасната си страна, защото имам две деца на 14 и 18 години", разказа за Дарик Златина Дермиш, която е успяла да напусне Сирия буквално минути преди границата да бъде затворена.
Мирните шествията по улиците на града ще продължат.