Президентът на Ротари Бургас - Катя Касабова за проектите през изминалите 11 месеца
Президентът на Ротари Бургас - Катя Касабова за проектите през изминалите 11 месеца / Станимир Димитров
Ротари Бургас е отличникът на България за настоящата година. С усилията на най-стария клуб в града, Бургас ще си върне уникалното спортно съоръжение
Ротарианци откриват обновената тенис стена в Парк "Езеро"
97510
Ротарианци откриват обновената тенис стена в Парк "Езеро"
  • Ротарианци откриват обновената тенис стена в Парк "Езеро"
Най-старият Ротари клуб в Бургас, който е и един от първите в страната, заедно с тези в София и Русе, отбелязва успешна година с реализирайки редица проекти. В понеделник, на 28 май Ротари клуб – Бургас ще открие в напълно обновен вид, емблематично за града ни спортно съоръжение, забравено и скрито от погледите на бургазлии в продължение на поне две десетилетия. 
„В началото на своя мандат като президент на Ротари клуб – Бургас узнах, че в бургаския парк „Езеро“. Там има десет тенис корта, тримодулна стена, която се е използвала в продължение на 30 години не само от любители на тениса и на спорта и от деца. Тя беше обрасла зад многолетна гора. На практика пред нея се простират шест игрища. Направи ми впечаталение, че малките спортисти, всъщност не само не могат да я използват, а е опасно да го правят. Виждала съм как малки дечица се нараняват на това място. Разбрах, че това съоръжение може да се ремонтира, но нямах никаква представа колко точно ще струва. В крайна сметка излезе доста скъпо, но в ремонта се включиха десетки ротарианци, много всеотдайно “, каза в ефира на Дарик – Югоизток, настоящият президент на Ротари клуб – Бургас, журналистът и собственик на "Флагман.бг" -  Катя Касабова. 
Теренът и съоръжението са общински, а идеята за възстановяването на тенис стената – ротарианска. „Бяха направени нови основи, дори е сложен и покрив. Всичко е чисто благотворително, а в момента там работи и фирма „Пътстрой“. Месец беше нужен само за разчистването на растителността. Едва след това видяхме колко сериозни белези е оставило времето по стената. Всичко наоколо напомняше за ивицата Газа. Смело твърдя, че за такова съоръжение могат да ни завиждат в цяла България и самият Григор Димитров“, каза Касабова.  За успешната реализация на проекта Ротари клуб – Бургас получава подкрепата на общината и БМФ – Порт Бургас.
„Благодарим и на нашия приятел Невзят Топал, също член на клуба. Той беше човекът, който събра строителната бригада, за да възстанови това съоръжение. На 28 май от 18.00 часа ще бъде откриването на възстановената тренировъчна зона каня всички малки тенисисти, техните родители, всички хора, които обичат спорта. Вратите й ще бъдат постоянно отворени“, увери Катя Касабова. 
Пред Дарик тя коментира и друга инициатива на клуба, свързана с паметта на първите ротарианци в Бургас. Паметна плоча, пред ресторант "Златна котва", вече ще напомня за далечната 1937 година, когато 28 видни личности от града се събират в най-високата сграда тогава, за да решават как ще са развива града и как могат да бъдат в помощ на своите съграждани. 
"Откриването на тази плоча е много малък жест, който ние дължим. Точно в тази сграда е имало малка зала, тя е запазена и до днес, в която са се събирали тогавашният кмет -  Атанас Сиреков, починал в следствие на изпълнение на служебния си дълг, Матей Хаджипетров, Веселин Пренеров, видна личност който спомага за електрифицирането на града, Стоян Гугучков – и много други консули, лекари, архитекти. Това са били хората, които са дали тласък на това населено място", разказа Касабова. 
За историята на ротарианството в Бургас, за инициативите на първия в града клуб на организацията и за целите, чуйте повече в звуковия файл от Катя Касабова.