Много българско кино в „На брега“
Много българско кино в „На брега“ / Пресцентър

Много български филми ще видят любителите на седмото изкуство в четиринадесетото издание на „София филм фест „На брега". То започва на 17 март с „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син", на режисьора Иглика Трифонова. Закриването е на 25 март, когато феновете ще гледат „Жажда" на Светла Цоцоркова. Останалите родни заглавия са „Семейни реликви" на Иван Черкелов, „Каръци" на Ивайло Христов и „Сняг" на дебютанта Венцислав Василев.

Очаквайте хитовите „Карол" с Кейт Бланшет, „Стая" и „Бруклин", които са номинирани за „Оскар", останалите впечатляващи ленти са „Отдалече", спечелил „Златен лъв" на фестивала във Венеция и „Ма ма" с Пенелопе Крус. Освен тях интересни са „Анклав" за сръбска общност, която живее затворено в Косово, полският „Дъщерите на дансинга" на Агиешка Смочинска, руският „Синдромът на марионетката" и исландският „Овни", разказващ за двама братя, които не си говорят от години.

Артистичният директор на „На брега" Георги Дюлгеров препоръча горещо на киноманите унгарския „Синът на Саул", претендент за „Оскар" за в категорията „Най-добър чуждоезичен филм". Това е потресаваща история за баща, който търси в концлагера на смъртта Освиенцим трупа на своя син, за да го погребе. Дюлгеров обърна внимание и на факта, че в Бургас ще бъде показан и първият голям филм на бащата на Рамбо Тед Кочеф „Да се събудиш в страх", чиято премиера е била през далечната 1971 година.

Фестивалът отново ще бъде в салона на Драматичен театър „Адриана Будевска". Билетите са на същите цени - 7 лева за единична прожекция, с възможности за абонаментни карти от 10 и 20 лева. Късометражните филми от конкурса на „Джеймисън" са с вход свободен. Ще бъдат присъдени две награди „Сребриста чайка" - на общината, връчена от журито и на публиката, която ще определи любимия си филм с гласуване след всяка прожекция.