Малко орална профилактика
Малко орална профилактика / dentalcare.in

Инструкции за грижата за зъбите и устната кухина изпратиха до медиите от Регионалната здравна инспекция. Те са във връзка с Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години.

Освен измиването на зъбите поне два пъти дневно, използването на зъбни конци, профилактичния преглед при стоматолог два пъти годишно, консумацията на богати на калций храни, от РЗИ препоръчват и следното:

Четкайте зъбите си два пъти на ден – сутрин и вечер, в продължение на 4 минути, с паста за зъби, съдържаща флуор. Не забравяйте да изчеткате и езика. След измиване вечер почиствайте зъбите с конец за зъби и изплакяайте с разтвор за уста. Той спомага за защита от кариеса, независимо от възрастта. Каква четка за зъби да използвам?

Изберете четка с изкуствени влакна, но от типа средно твърда (medium) към мека (soft) за да щадите венците. Главата на четката трябва да бъде достатъчно удобна за Вас. Подменяйте четката за зъби на всеки три месеца. И най-хубавата четка след три месеца гъмжи от болестотворни бактерии.

Прегледите при зъболекар – два пъти годишно са най-сигурният начин да сте спокойни, че хигиената и здравето на зъбите Ви са под контрол.За да сте сигурни, че правите най-доброто за венците и зъбите си, премахвайте редовно зъбния камък, защото той унищожава не само емайла на зъбите, но и костта, която ги крепи.

Почистването на зъбите със зъбен конец е важно, защото само така се достигат междузъбните пространства, а това спомага и за предотвратяване болестите на венците. Най-тежкото заболяване на венците е пародонтозата. Тя уврежда носещата кост на зъбите и може да доведе дори до загуба на здрави зъби.

Консумирайте храни, богати на калций-прясно мляко, сирене и кашкавал.

Консумирайте повече храни, които естествено почистват зъбите – ябълки, моркови, изобщо сурови плодове и зеленчуци, както и богати на витамин С храни (цитруси, броколи, киви и др.) заради здравето на венците.

Най-вредни за зъбите са лепкавите сладки храни като дъвчащи бонбони, локум, шоколадови бонбони и торти. Те полепват по зъбите, почистват се трудно и стават хранителна среда за бактерии, които рушат зъбите. Тези храни са най-опасни, когато се поемат между основните хранения.

Препоръчително е да изплаквате зъбите с вода след всяко хранене. Когато обаче консумирате кисели храни (напр. Лимони, киви, портокали), не бързайте да изплаквате устата веднага след това. При консумация на кисела храна се отделя голямо количество слюнка, която естествено почиства зъбите. Ако побързате да изплакнете устата, ще я лишите от естествената и` защита срещу киселите храни.

Редовната употреба на цигари, консумацията на кафе, черен чай, червено вино и някои плодове (касис, боровинки, къпини) могат да потъмнят цвета на Вашите зъби.