/ netinfo
Зам.-председателят на СДС допуска, че зад решението на ДБГ прозира предстоящо движение към партията на Христо Иванов
Зам. председателят на СДС за решението на ДБГ
96584
Зам. председателят на СДС за решението на ДБГ
  • Зам. председателят на СДС за решението на ДБГ
В момента тече бавен процес за преформатиране на дясноцентристкото пространство. Може би новият лидер на ДБГ търси развитие в посока Христо Иванов. Така зам. председателят на СДС-Костадин Марков коментира в ефира на Дарик, решението на Движение България на гражданите да замрази членство с Реформаторския блок и да не участва в органите на управлението на коалицията.

В декларация, разпространена до медиите, от ДБГ обявиха, че ще очакват от партньорите си категорична позиция относно оставката на премиера и за създаването на анти-ГЕРБ коалиция.

„РБ се е обявил като опозиция, но в решението на ДБГ има два нюанса: Те искат навсякъде и по места да бъдем опозиция на ГЕРБ, което е невъзможно. На определени места, както е например в Бургас, ние сме подкрепили кмета, част сме от управляващото мнозинство,  от управлението на града.

Вторият нюанс, е че наистина се появиха различни позиции в последно време, но те са точно обратното на това, което твърдят колегите ни от ДБГ“, каза Марков и даде за примери, в които  именно от ДБГ са заели позицията на управляващите.  

Зам.-председателят на СДС, изрази съмнения, че зад аргументите на колегите му се крие друг повод за замразяването. „Може би новият лидер на ДБГ търси развитие в посока Христо Иванов, защото това ми прилича на политическо подмазване“, допълни Марков.  Той сравни действията на партньорите от ДБГ със семейните отношения.

По думите му, пред дясното пространство има два пътя - обединение около програма и кауза. „Това може да събере хора с не толкова близки политически идеологии, но в името на конкретна положителна промяна. Има и друг път обаче – изчистване идеологически на дясното пространство и консервативно настроените политически сили ще са в една посока, а либералите или модерната левица ще са около Христо Иванов. Лично аз мисля, че нещата ще се завъртят около втория вариант“, каза още Костадин Марков.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл: