Кардио болница „Понтика” стартира информационна кампания
Кардио болница „Понтика” стартира информационна кампания / netinfo

 

Управителят на Кардио болница „Понтика", д-р Мариана Контева изнесе лекция за профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания пред служители на бургаската пожарна.
Това е първа стъпка в амбициозната програма на болницата, която включва и новата информационна стратегия. Тя предвижда лекарите да бъдат по-често сред гражданите и да ги информират от първо лице за рисковете при инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.
При инфаркт всяка минута е важна. Колкото е по-късо времето от началото на болката до вратата на спешната зала, толкова шансовете за спасение са по-големи. По-малко ще бъдат уврежданията на пациента, а възстановяването по-кратко, бе ясното послание на д-р Контева.
В разговора бе подчертано, че най-сетне в Бургаски регион има болница, с инвазивна лаборатория и кардиохирургия, в която здравноосигурените пациенти не заплащат нито лев лечение.
Болните не знаят за нас, пътуват до София и страната, а аз и моите колеги сме тук в Бургас - ползвайте ни, призова кардиологът присъстващите в залата.
Ученичка на проф. Чирков, д-р Контева е кардиолог с 15-годишна кариера и три специалности - вътрешни болести, кардиология и инвазивна кардиология. Притежава международни специализации в Америка, Япония и е участник в много престижни медицински конгреси.

Пожарникарите като представители на една от най-стресовите професии бяха информирани, че сърдечно-съдовите заболявания, са най-честата причина за смърт у нас.
В Бургаски регион има най-много /200 000/ регистрирани пациенти с исхемична болест на сърцето.
"Трудът на пожарникаря е много тежък, работи се под непрекъснат стрес, а това е основен фактор за инфаркт. Пред пожарната има некролози на ваши млади колеги, разбрах, че са починали от инфаркт. Не допускайте това да се случи с вас - не се самолекувайте и успокоявате - правете профилактични прегледи", призова д-р Контева.