Как се появи 8-ми март?
Как се появи 8-ми март? / softsalo.com

Днес отбелязваме 8-ми март - Международния ден на жената. Хиляди български майки, съпруги и любими се радват на вниманието на мъжката половина от човечеството, получават цветя и подаръци и празнуват своето женско начало.
Какъв е бил обаче първоначалният замисъл на празника? Кои са жените, благодарение на които, тази дата се е превърнала в символ на нежния пол?
Всъщност днес се отдава уважение и почит на борбата за женски права, а историята на 8-ми март започва от далечната 1857 год. в Америка. На тази дата, преди повече от век и половина, работничките от текстилна фабрика в Ню Йорк организират първия по рода си митинг, известен още като „марш на тенджерите".
Жените настояват за равнопоставеност на техните права с тези на мъжете и протестират срещу ниското заплащане и лошите условия на труд. Шествието бързо е разпръснато от полицията, но поражда вълна от демонстрации в защита на достойния живот на жените по целия свят. Създават се различни синдикати, профсъюзи, клубове и феминистки организации, които отстояват политическите, икономически и обществени права на жените.
За пръв път Международният ден на жената се отбелязва през 1911 год. в Германия, Дания и Австрия, по предложение на немската социалистка Клара Цеткин.
У нас масовото празнуване на 8-ми март се свързва с началото на комунистическия режим. Българските жени честват своя ден едва след 09.09.1944 год.
Празникът постепенно губи популярността си по света, но остава широко разпространен най-вече в страните от бившия социалистически блок. Смисълът му обаче придобива съвсем различен характер - 8-ми март се превръща в празника на майката и жената.
Честито на всички малки и големи момичета! Бъдете все така усмихната и красиви, борбени и смели, нежни и чаровни!