/ снимка: sxc.hu
Как да изберете безопасен велосипед за детето? По повод Международния  ден на детето от Комисията за защита на потребителите пратиха до медиите някои напътствия, които публикуваме без никаква редакторска намеса: 

Съществуват видими несъответствия, които издават, че даден велосипед не отговаря на стандартите за безопасност и употребата му със сигурност крие рискове от различен характер. Например, наличието на остри ръбове.

Ако винтовете, закрепващи елементите са без пружинни шайби, контра гайки или самозаконтрящи се гайки, също се създават предпоставки за сериозни инциденти, тъй като винтовете могат да се отвият по време на движение.

Където и да било по детските велосипеди не се допускат никакви устройства за бързо закрепване от типа на държач на бутилка за вода, допълнителни огледала или звънц, каишки за закрепване на краката и подобни. 

Ръкохватките трябва да са от еластичен материал, който да обира трептенията и да предпазва дланите от натъртвания. Външните им краища задължително трябва да са уширени, за да бъде избегнато приплъзване.

Задължително велосипедите трябва да бъдат продавани с инструкция за употреба на български език и с два вида маркировки - едната със серийния номер, а другата трябав да посочва името на производителя.