Йордановден е!
Йордановден е! / netinfo

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници - Йордановден. Той е познат още като Богоявление, Зимен Кръстовден, Водици.
Според църковните вярвания на тази ден св. Йоан Кръстител кръстил Исус Христос във водите на река Йордан. Тогава небето се разтворило и Бог съобщил на хората, че това е неговият възлюбен син.
Старите българи вярвали, че в нощта срещу празника водата започва да"чува" и сбъдва всички желания. До този ден се смята, че дните са „мръсни" и по земята ходят караконджули и таласъми. С кръщаването на водата светът се изчиства от всички нечисти сили.
На Йордановден в църквата се извършва богослужение, а след това тържествена литургия поема към най-близкия водоем. Попът хвърля осветения кръст, а младите мъже скачат във водата, за да го спасят. Вярва се, че този, който го хване ще бъде здрав и успешен през цялата година.
На трапезата традиционно се поставят питка, свинско месо, сарми, кисело зеле, боб, вино. Жените, които наскоро са родили, омесват кравайчета и ги раздават за здраве на близки и роднини.
На този ден празнуват всички с името Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боян, Богдан Богдана. Честито на всички именници!


Припомняме ви празничната програма за деня в Бургас:
- 10:30 ч., площад „Атанас Сиреков" - освещаване на бойните знамена на Бургаски гарнизон;
- 10:45 ч. - литийно шествие от сградата на Общината до Моста;
- 11:00 ч., Моста - спасяване на Светия кръст;
- 11:30 ч, паметник на Христо Ботев в Морската градина - полагане на венци пред паметника по повод 168 години от рождението му;
- 12:00 ч., КЦ Морско казино - традиционна изложба „Богоявление"