Изследват безплатно за болестта на Мона Лиза
Изследват безплатно за болестта на Мона Лиза / netinfo

Федерация „Български пациентски форум" започна втора кампания за скрининг на Фамилна Хиперхолестеролемия.
Тя е под мотото "Аз съм Мона Лиза". Причината - по информация от Световни проучвания известната дама е първият диагностициран пациент с това заболяване.
На 27 юни доброволците на Федерацията ще са в Бургас, срещу сградата на Общината. От 10.00 до 17.00 ч. всеки желаещ ще може да попълни изследването. При установена необходимост - ще бъде насочен към кардиолог, подкрепящ активността.
„Нашето послание е към всеки, в чието семейство има прекаран инсулт или инфаркт в ранна възраст, да дойде и да направи своето кратко изследване, за да бъде спокоен за бъдещето на децата си", казват организаторите.
Това е заболяване, което се предава по фамилна линия. В Световен мащаб честотата на заболеваемостта е 1:300 човека, а в България - по данни от скрининга през 2014 - сме по-засегнати от други държави в Европа. 90% от хората в Световен мащаб, а също и в България - не знаят, че са носители на заболяването.
През 1506 г. Леонардо да Винчи завършва своят шедьовър. Внимателно клинично проучване на известната картина Мона Лиза, разкрива жълта кожа във вътрешния край на левия горен клепач и неравен добре оформен оток от горната страна на дясната ръка над показалеца - дълго около 3 сантиметра.
Това е може би първият случай на фамилна хиперхолестеролемия (FH). FH кода на Леонардо да Винчи обръща внимание на учени като Карл Мюлер, който описва ксантомите.