Изключителни артефакти открити покрай строежа на водния цикъл на Поморие
Изключителни артефакти открити покрай строежа на водния цикъл на Поморие / netinfo

Църква, некропол, саркофаг, част от крепостната стена на Улпия Палеокастро Анхиало и късноантична сграда бяха открити по време на строителните дейности по водния цикъл на Поморие в квартал „Север".
„Саркофаг на Теофилакт Лагоматис" - тези думи са изписани върху каменен ковчег, открит на ул. „Гладстон". Саркофагът е поставен в северното предверие на църква и по палеографски данни надписът се отнася за не по-рано от IX в. - началото на средновековието.
Според ръководителя на разкопките Никола Русев църквата вероятно също е от този период и продължава да съществува до X - XI в.
В съркофага има само един череп, други два и част от костите са открити в близост до него, което може би, ще даде сведения за непознат до сега погребален обичай, твърдят историци. Около църквата е разкрит некропол, със 17 индивида, както и бронзов реликварий.
Екипи,изпълнители на проекта за водния цикъл, се натъкват на крепостната стена на Улпия Палеокастро Анхиало от римския или ранновизантийския период.
Историци под ръководството на доц. Олег Александров, проучват сграда, която датира към V век. Археолозите са попаднали на керамични предмети, мраморни облицовки и колективна находка от 70бр. медни монети.
Предстои да бъде направена проверка на обектите от комисия при Министерство на културата.