Започна извозването на украинските бежанци от хотелите в Слънчев бряг към двата буферни центъра в Сарафово, където вече се издига палатков лагер и този в Елхово, където са разположени контейнери.

БГНЕС

Днес изтича срокът, в който настанените в хотели по морето, трябваше да освободят легловата база. „В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000. Условията са над тези, които се изискват от ЕС, тоест има подслон, вода, храна, тоалетни.

Областният управител на Ямбол: Не знаем колко бежанци ще дойдат в буферния център в Елхово

Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на изискванията за бежански лагер”, коментира заместник-областният управител Пламен Янев.

БГНЕС

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал. Много от чужденците обаче вече са решени да напуснат страната, като се отправят към страни от Западна Европа. Много от украинците у нас са заявили, че ще се отправят към румънската столица.

БГНЕС

Към днешна дата, държавата не разполага с точни данни за броя на украинските граждани, които се намират на територията на областта. Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове в Бургас и Елхово за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база. 

БГНЕС

БГНЕС