Създадена е организация за транспортирането и настаняването на украински бежанци от хотелите по Черноморието в буферния център в района на "Гранична полиция" в Елхово, съобщи на брифинг областният управител на Ямбол Васил Александров.

Влакът от Варна за София отпътува без украински бежанци (СНИМКИ)

По думите му към момента няма все още яснота колко украинци ще потеглят към Елхово. Очаква се те да бъдат транспортирани с влак до Ямбол и после с автобуси до мигрантския лагер в Елхово. Буферният център е с капацитет за 1700 души във фургони на площ  27 декара и бе изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, преминали незаконно българо-турската граница.

"Държа да отбележа, че бежанският център в Елхово не е хотел, а временен център за настаняване", каза Александров.

Правителството прекратява плана за разселване на бежанци от Украйна

Той допълни, че с кмета на Елхово е организирано изхранването, което първоначално ще бъде с кетъринг, а в зависимост от броя на пристигналите ще се търсят и други варианти. Ще бъдат осигурени при необходимост бебешки храни и памперси, когато станат ясни списъците с пристигащите. На място в центъра в Елхово ще има медицинско лице, а при нужда от лекарска помощ, болниците в Елхово и Ямбол могат да приемат украинци, каза още областният управител на Ямбол.
БТА