Историята на Бургас ще бъде представена в изложба
Историята на Бургас ще бъде представена в изложба / netinfo

Експозицията „История на Бургас” бъде представена на 6 декември в Историческия музей.

Предмети, снимки, текстове и възстановка на интериор ще покажат на посетителите откъде води началото си съвременния град Бургас.

Експозицията представя артефакти и информация за над 10 археологически обекта на територията на Бургас от Праисторията до средните векове, включително и най-новите находки от прочутите още от древността градове Акве Калиде и Порос, които днес се намират в бургаските квартали „Ветрен” и „Крайморие”. За първи път пред обществеността са показани златни, сребърни и бронзови монети от проучванията, оловни печати, накити, керамика и други находки от археологическите проучвания.

За пръв път се представят знакови оръжия – ювелирно изработени шишанета и ятагани с обкови и художествена гравировка, пищови, револвери, пушки „Кринка”, „Маузер”, „Манлихер”, както и емблематичните за Втората световна война немски автомат „Шмайзер”, съветски картечен пистолет „Шпагин”, немска картечница „MG 32”.

В оръжейната колекция са намерили място и тематична сбирка от офицерски български, руски и турски саби с ювелирно изработена гравировка и надписи, характерни за епохата.

Пресъздаден е интериор на бургаска градска къща от края на ХІХ - началото на ХХ в., като за целта са използвани само автентични мебели и костюми.

В изложбата са намерили място редица уникални експонати – археологически находки от Бургас, гравирана гилза от снаряд, личен подарък от генерал Вазов на отличил се войник, лични вещи и оръжия на водачи на Преображенското въстание и български пълководци от първата половина на ХХ в., триезичен въртящ се печат на бургаски търговец – на български, гръцки и турски език, запечатана капсула с първия български бензин А98, получен в Нефтохимическия завод, и много други.

Новата експозиция е изготвена изцяло от екипа на РИМ-Бургас с финансовата подкрепа на Община Бургас.