/ iStock/Getty Images
От Областна администрация разпространиха информация, че на 13 адреса в областта има регистрирани над 130 души, а от Общината твърдят, че информацията съдържа неверни факти и твърдения
Община Бургас категорично възразява срещу внушенията на областния управител на Бургас за "фрапиращи случаи" на регистрираните лица във връзка с изборите.

Това пишат от Общината в отговор на публикувана информация за регистрирани лица в необитаеми къщи на територията на областта.

На 3 април от Областна администрация разпространиха информация до медиите, че на 13 адреса в областта има регистрирани над 130 души. 

При извършена проверка от органите на реда се оказва, че на тях не са установени живущи, а къщите са видимо изоставени или разрушени. Въпреки това лицата са присъствали в изборните списъци през октомври.

Към момента най-фрапиращите случаите са в община Бургас на два бургаски адреса в квартали „Черно море“ и „Рудник“, където има регистрирани съответно по 15 и 30 лица.

Органите на реда констатират, че на място има само полуразрушени къщи, в които не са установени обитатели. Сами те дават предписание регистрациите на лицата да бъдат заличени, тъй като адресите са негодни за живеене.

По подобен начин на други 138 адреса в Бургас са регистрирани 2822 лица, които след проверка също не са били установени на място. Още в началото на тази година областният управител е сигнализирал Община Бургас, която по закон трябва да заличи тези адресни регистрации.

От Общината твърдят, че информацията съдържа неверни факти и твърдения. 

"Няма увеличение на броя на регистрираните избиратели в община Бургас от над 20 години. Припомняме на областния управител, че компетентността е задължително условие за заемането на висши държавни позиции.

За предстоящите парламентарни и европейски избори няма изискване за уседналост, което показва категорично непознаване на изборните процеси и превръща позицията му в опит за манипулация на общественото мнение.

През годините кметовете на визираните населени места са извършвали регистрации единствено на база на подадени документи за собственост на имот и нямат право да дерегистрират, тъй като в някои случаи адресно регистрираните са част от многочленни семейства и са малолетни и непълнолетни (които не гласуват)", пишат от Общината и отбелязват, че се извършват регулярни действия по дерегистриране на лица, само ако са налице законовите основания за това. 

"Община Бургас определя внушенията на областния управител, като неправомерно използване на заеманата от него държавна длъжност", заявяват още от Общината.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Галя Тенева, БТА