/ РИМ-Бургас
По-голямата част от иконите във фонда на Регионалния исторически музей /РИМ/ в Бургас са придобити в резултат на успешни акции против незаконния трафик на културни ценности в периода от 1995 година насам.

Конфискувани са от полицията, след като са били обект на кражби, отнети от различни храмове.

Първите двадесет и пет от иконите са предадени на отговорно пазене през 1995 г., а след това окончателно оставени в музея. Принадлежат към Тревненската художествена школа. Научното изследване на иконите среща сериозно затруднение поради отсъствието на изходни данни - къде са намерени, от кои църкви са отнети, липсват подписи на зографи и датировка.

През 1998 г. още петнадесет големи икони са предадени на съхранение в музея. През 2004 г. с постановление на Районна прокуратура Бургас и тези реликви се завеждат във фонд "Възраждане" и започва тяхната аварийна консервация и реставрация.

Седем от творбите, които се съхраняват в музея са големи "царски" икони.

Музеят притежава 56 икони и  успява да поддържа колекцията си в добро състояние, да организира дарителски акции, подкрепящи усилията му да реставрира реликвите. Експонатите в иконната зала са едни от предметите, които се радват на най-голям интерес сред посетителите.


 
БТА