/ netinfo

Възпитаници на руската гимназия завели дело срещу решение на педагогическия съвет на училището. Причината - били наказани заради фалшиви медицински бележки, с които се опитали да извинят отсъствията си, предава gramofona.com. Измамата била установена, след като класният ръководител на четирима дванадесетокласници се усъмнил, че нещо в документите не е съвсем наред.

На медицинските бележките имало разминаване в датите, като се оказало, че те са издадени близо седмица преди учениците да се разболеят. Класният ръководител установил, че има и явно разминаване в амбулаторните номера. Всички бележки са от името на един бургаски педиатър.

След връзка с медика, се оказало, че той не е издавал документите. Нещо повече - неговият оригинален печат е коренно различен от този на бележките, представени от учениците. В обясненията си пред ръководството на Руската те заявили, че не знаели за фалшивите документи. За случая са уведомени родителите им и социалните служби, Регионалният инспекторат по образование и полицията.

За да се разбере дали има и други ученици, които са представили фалшифицирани медицински документи в Руската гимназия е направена спешна проверка на всички получени бележки. Установило се, че още трима ученици от единадесети клас са представили неистински документи, пак с името на същия лекар. Едно от децата признало, че ученик от друго бургаско училище му продал въпросната бележка, за да извини отсъствията си.

Наказанието на четиримата дванадесетокласници е да преминат в самостоятелна форма на обучение, тъй като по Закон абитуриентите не могат да бъдат преместени в друга гимназия и да сменят профила си на обучение. Обидени от мярката, те пуснали жалби в Административен съд. Фалшивите бележки и всички останали документи по случая вече са предоставени в Прокуратурата.