Християни сме ние, ама не чак дотам
Християни сме ние, ама не чак дотам / netinfo

Православната църква в боголюбимия град Бургас пак влезе в хрониките, но не в историческите, а в скандалните и жълти такива. Църковни настоятели и кандидати за църковни настоятели, свещеници и миряни, всички вкупом се попържаха, обиждаха и кълняха пред, в и около църковния храм “Успение Богородично”.

Аз лично съм чел “Бай Ганьо прави избори”, но не бях чувал за “Бургас прави църковни избори”...чух и не вярвам на ушите си!!!

Признавам си, че църковният устав не ми е познат нито в стария си нито в новия си вариант. Затова ми е трудно да преценя какви са били нарушенията по време на изборите за църковно настоятелство. Освен всичко не съм и съд, за да казвам кой е виновен и кой не е. И най-последното ...точно аз не съм светец, за да поучавам за правилните и за грешните неща.

Но скромното ми убеждение е това, че е ненормално и абсурдно онова, което се случва с църквата, която ни е съхранила като народ.

Свещеници да наритват и нахокват миряни, вярващи да пускат гнусни слухове срещу духовните си водачи, е това ми идва в повече.

Затова реших да задам някой друг въпрос, пък ако някой ми отговори, ще съм благодарен.

Колко пъти свещеник от църквата “Успение Богородично” е ходил през последните 15 години в бургаския квартал “Победа” или “Комлука”, както го наричаме, за да потърси спасение на душите на тамошните хора?

Колко пъти духовник от този храм е посетил гетото в “Меден рудник”?

Защо в тези два квартала, които доскоро бяха в енорията на гореспоменатия храм няма православна църква?

Имат ли свещениците някаква програма за работа с младите, с малцинствата, с бедните и изобщо с хората в нужда?

Има ли кухня за бедни, управлявана от църквата, където гладните ни съграждани могат да получат хляб и топла храна?

Има ли действащо църковоно неделно училище?

Ходят ли свещениците при болните, при инвалидите, при обезверените , за да ги съберат в храма или си стоят в храма и чакат някой да ги потърси?

Бога ми, имам толкова много въпроси, че се чудя кой да задам и кого да питам.

И къде отиде християнското смирение, щом църковните избори заприличаха на общинските и на парламентарните?

Ако ви е имате отговорите, обадете се в петъчното ни предаване “Шведска маса” от 8 сутринта или пишете тук в нашия форум.

Християни сме ние, ама не чак до там.