/
/ / Областна администрация Бургас

Пътищата на територията на областта да се затварят при строга координация между отговорните служби, поиска облачсният управител Вълчо Чолаков. Той настоя за по-засилен контрол от досегашния, който да гарантира, че в опасни участъци няма да има навлизане на автомобили. Чолаков разпореди и всяка една община да има подготвени и оборудвани помещения за настаняване на хора при нужда.

Областно пътно управление е извършило проверки на фирмите, почистващи републиканската пътна мрежа. Налични са необходимите инертни материали, луга и сол, осигурени са 6 км снегозащитни ограждения, които ще бъдат поставени на места с обичайно силно снегонавяване, съобщиха от областната администрация. По искане на областния управител снегозадържащи съоръжения са осигурени и във всички населени места на територията на община Бургас. Чолаков изиска и останалите общини да се оборудват с такива.

Обект на проверка  в област Бургас са били 230 язовира – големи или такива, за които се знае, че са проблемни. Проверките са приключили с 22 акта за нарушения, от които 9 са с влезли в сила наказателни постановления. Констатациите на проверяващите са, че към настоящия момент всички  язовири са почти празни или много под нивото си. Кметовете на кметства и отговорните институции да реагират с внезапни  проверки, на място, при всеки сигнал за завишено ниво на води във водоемите, разпореди още областният управител.

Изцяло реконструирани и възстановени сa и 2 участъка по поречието на река Средецка, които години създават проблеми на местното население, информираха от Напоителни системи.

Актуализирани са списъците с болни на хемодиализа, резервът с кръв и плазма към днешна дата е запълнен. Училищата и детските градина са оборудвани с необходимите отоплителни материали. Зареждане на населението с дърва за огрев, в по малките населени места, е във фаза на приключване.

И тази година Областният кризисен щаб ще може да проследява движението на снегопочистващата техника по републиканската пътна мрежа. Достъп до видеонаблюдението от по-широк формат институции бе едно от нещата, които Вълчо Чолаков издейства още в началото на мандата си и което подобри значително работата на службите.

Сред проблемите, върху които продължава да работи областният управител е осигуряване на допълнителна тежка техника, която да изтегля по-бързо закъсали на пътната мрежа автомобили. От областният щаб за борба с бедствията апелират към водачите на автомобили да се оборудват за движение при зимни условия, както и да спазват правилата за пътна безопасност.

В срещата участие взеха заместник-областният управител на област Бургас - Владимир Крумов, представители на 13-те общини в област Бургас,  на пожарната, полицията, регионалната здравна инспекция, инспекторатът по образование, спешната помощ, пристанища, летище, електроразпределителни дружества, ВиК, БЧК, телефон 112, военни структури, служби, отговорни за язовирите и речните корита, басейнова дирекция, митница и др.