Гледайте този филм! Брутален е.
Гледайте този филм! Брутален е. / gong.bg
Гледайте този филм! Брутален е!
63403
Гледайте този филм! Брутален е!
  • Гледайте този филм! Брутален е!

Ако не сте успели досега (забележително е, че е излязъл през 2008 г., но незаслужено без подобаващи добри отзиви), непременно гледайте филма „Футболни хамелеони”. Той повдига завесата на едно от най-уродливите явления в съвременния живот на България - футболното хулиганство. Голяма част от него е заснета със скрити камери, на стадионите у нас, сред две от най-свирепите агитки - на „Левски” и ЦСКА.

Лентата е разрез на най-мрачните общности в нашата реалност - хулиганите (слаба дума!), които отиват на мач, без да се интересуват от играта, не за да поддържат любимия си отбор, а само и единствено с цел да пребият някого, да гърмят бомби с опасно съдържание и да удовлетворят своите дълбоко личностни комплекси, издевателствайки над фенове и обикновени граждани преди, по време и след срещата.

За основа на филма е послужила трагичната случка, в която нищо неподозиращ младеж умря в открито кафене, след хвърлена бомба от „ултраси”, която избухна на сантиметри зад гърба му, след края на „вечното дерби на България”. В главната роля на полицая под прикритие е Стойко Пеев - обичаният от всички зрители актьор, познат на четящата и гледаща публика с ролята си на Хан Аспарух, в едноименната кинотрилогия от 80-те години на миналия век.

Забележително е, че в повечето от персонажите на главните герои на филма се превъплъщават истински личности от горепосоченото общество, което го прави много реален. И, за разлика от десетките български сериали, никой не декламира, като по учебник. Криминални типове, извратили отдавна идеята за футбола, като най-обичаната игра, сутеньори и психопати - това показва „Футболни хамелеони”.

Чуйте в звуковия файл Стойко Пеев

(използван е въпрос на Ивелина Дончева от интернет сайта flagman.bg)