/ netinfo
Три кораба на НАТО, които понастоящем патрулират в Черно море, акостират в Бургас на 9 февруари. Те са част от постоянна противоминна група плаватални съдове на Алианса и силите за отговор, които гарантират достъпа до морските пътища и пристанища по време на криза.
 
Групите участват в различни многонационални учения и се обучават със съюзниците и партньорите от НАТО, за да поддържат военните си умения.
 
Корабите са под командването на капитан II ранг Джъстин Хайнс от Кралските военноморски сили. Групата е в състав: флагмански кораб HMS ENTERPRISE (кораб на Кралските ВМС), TCG AKÇAY (кораб на турските ВМС тип минен ловец) и ROS Lupu Dinescu (кораб на румънските ВМС тип миночистач).
 
Плавателните съдове провеждат рутинно посещение на пристанището в Бургас. То е част от засиленото присъствие на НАТО в Черноморския регион в подкрепа на националния суверенитет чрез колективна отбрана. Планираните дейности за посещението до 11 февруари т.г. включват официални срещи с местните цивилни и военноморски власти и планиране на допълнителни учения по море за засилване на оперативната съвместимост с българския флот.
 
В рамките на престоя, деца, придружени от британския посланик в България, ще имат възможност да се качат на борда за обиколка в събота - 10 февруари.