Беса Лугичи блести в ролята на Лучия
Беса Лугичи блести в ролята на Лучия / Държавна опера Бургас
Представлението на операта „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети тази вечер в Летния театър ще бъде епично, уверяват от Бургаската опера. Една от атракциите в зрелищния спектакъл, част от летните музикални празници Емил Чакъров, ще бъде масовка от „прабългарите“ на школата за оцеляване „Бага-тур“. Копродукцията на Държавна опера Бургас и Държавна опера Стара Загора започва в 21 часа тази вечер.

На бойците са поверени ролите на сенките (или призраците) – зловещи мистични създания, характерни за представите за Шотландия през XVI век. Огромна заслуга за изграждането на зрелището, което те създават, са костюмите на художника Салваторе Русо. Звездата в спектакъла всъщност ще бъде Беса Лугичи от Косово, на която е поверена централната партия в операта – тази на самата Лучия.

Сопраното Беса Лугичи е все още млада оперна звезда, но с четири първи места от Международния конкурс на фондация „Арс Косова“, награда за най-добра интерпретация на творби от албански композитори“, първа награда от международния конкурс „Jorgia Truja“, както и тримесечна специализация в Италия. Позната е на българската публика и от участието си в „Бохеми“.

Диригент е професор Ивайло Кринчев.