Две заключения за една кръв в делото за смъртта на 11-месечната Красимира
Две заключения за една кръв в делото за смъртта на 11-месечната Красимира / netinfo


Обвиненията срещу Костадин Стоянов за консумация на марихуана в деня на катастрофата, при която загина дете, се базират на заключение на съдебния лекар от Бургас д-р Косьо Янков. То обаче е в контраст със заключението на Лабораторията по криминалистика и съдебни експертизи в София, според което липсват доказателства за това дали наркотикът е употребен в деня на инцидента или преди повече от 48 часа.
Ако това обвинение падне, присъдата на Стоянов ще влезе в граници от 3 до 5 години лишаване от свобода, а не максималната - до 15 години затвор.
Самият Стоянов отрича да е употребявал марихуана. Според показанията му вечерта преди катастрофата е пил около 400 гр. червено вино, по време на рожден ден на негов началник от Гранична полиция.
Делото ще се гледа отново на 27 март. То беше отложено, заради отсъствието на две от вещите лица.
36-годишният Стоянов, обвиняем за катастрофата, в която загина 11-месечната Красимира от Крушевец на 11 септември 2014, за първи път представи своята версия за инцидента.
В съдебната зала той каза, че се е опитал да съживи детето, след удара. По думите му, в първите минути той не е разбрал, че е убил дете. Чул писъците на майката. Тъй като не било възможно колата да се избута от улицата, опитали да направят това от двора, в чиято ограда се е забила колата на Стоянов. Така бебето е било измъкнато и поставено върху капака на автомобила.
„Започнах да правя изкуствено дишане и сърдечен масаж на детето, но то не даваше признаци на живот", разказа подсъдимият. Той получил още няколко удара и заплахи, затова минал от другата страна на улицата. Сам позвънил на 112. Там вече били информирани за инцидента.
"Никога няма си простя стореното. Ужасно съжалявам!. Ще живея с тази вина до края на живота си", каза Костадин.
За нощта преди инцидента Стоянов разказа още, че е бил на юбилей на началника си, където е останал до полунощ. След това, заедно с други свои колеги се прибрали в къщата близо до границата край Малко Търново. Мястото било именно за гостите на рожденика. На сутринта станал и тръгнал да се прибира. Самият той каза, че не знае как се е случил инцидента. Твърди, че колата е поднесла. Всичко станало за секунди.
Днес защитата в лицето на адвокат Благой Потеров поиска нови експертизи, с които да докаже пропуски в разследването, довели до три различни резултата от кръвни проби на Стоянов. Последната, от които е била изпратена за анализ 13 дни след като е взета от обвиняемия.