Добрин Вътев оглави Дружеството на художниците в Бургас
Добрин Вътев оглави Дружеството на художниците в Бургас / netinfo
Добре оптимизиран уеб сайт на Дружеството на художниците е сред целите на новия председател
Добрин Вътев: Предстои пълна промяна за галерията на бургаските художници
100302
Добрин Вътев: Предстои пълна промяна за галерията на бургаските художници
  • Добрин Вътев: Предстои пълна промяна за галерията на бургаските художници
Оптимизиран уеб сайт на бургаските художници, в който информацията системно да се обновява ще помогне авторите ни да са видими за света. Създаването му е един от приоритетите ми, каза в ефира на Дарик Югоизток н  председателят на Дружеството на художниците в Бургас - Добрин Вътев. Той пое поста от Митко Иванов, който оглавяваше Дружеството до ноември 2018 г. 

За тригодишния си мандат, Вътев е подготвил план за действие, в който освен добре поддържана страница за гилдията е заложил и активности по проекта за разширяването и прераждането на Графичната база в Бургас и ремонт и обновяване на галерията на Дружеството на ул. "Александровска" 22. 

"Проектът за ремонта и цялостното обновяване на залата беше подготвен безвъзмездно от приятели. Готов е. Имаме издадена виза за ремонта. 30 години нищо не е променяно в галерията, вида й е архаичен. Набелязал съм много неща, които искам да свърша. Ще бъде трудно, защото дори един сайт изисква много средства, човешки ресурс и работа. Щом приключа с проектите ще започна да търся начини финансиране - спонсори, помощ от приятели... Отдел "Култура" към Община Бургас ни помага много, но техните средства са ограничени. А за подобни идеи се изискват външни средства", обясни Добрин Вътев.

Преди дни беше открита първата за годината обща изложба на бургаските художници със заглавие "Януари". Тя включва съвременна живопис, графика, пластични и скулптурни решения, които имат по-експериментален и авангарден характер. Въздействащите платна ще останат изложени до 26 януари. По думите на председателя на Дружеството, веднага след нея предстои представяне на творбите на младите автори. 
43-годишният бургаски художник е завършил Факултета по изобразително изкуство към ВУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Скулптура". Носител на няколко награди, сред които "Млад художник". Той е преподавател във филиала на Националната художествена академия в Бургас.
"Откриването на филиала на НХА е най-доброто, което се е случвало в сферата на изобразителното изкуство в града. Дълго време нямаше млади художници, получи се вакуум. Сега с филиала има много качествени млади хора от цялата страна, които желание стават част от творческата атмосфера на Бургас. Те са естественото продължение в един град на талантливи художници". 
Повече по темата, чуйте от Добрин Вътев в звуковия файл: